Plenaire zitting en uitreiking van Awards, Prijzen en Medailles

Wederzijdse erkenning van diploma’s en beroepskwalificaties

De plenaire zitting van het Benelux parlement van 13 en 14 december 2024 werd grotendeels gewijd aan het thema van de wederzijdse erkenning van diploma’s en beroepskwalificaties.

Prof. Dr. Caspar van den Bergh, voorzitter van de Universiteiten van Nederland, pleitte voor een vlottere mobiliteit van talent en ziet dit als een noodzaak. Het erkennen van de beroepskwalificaties is daarvoor een belangrijke stap en er kan gepuurd worden uit de uitgebreide ervaring die de Benelux-landen hebben opgebouwd tijdens het Bologna-proces.

Bij het toelichten van het Rapport van de Europese Rekenkamer (Speciaal verslag 10/2024: De erkenning van beroepskwalificaties in de EU) kon de heer Stef Blok, lid van de Rekenkamer van de EU, concluderen dat dat de erkenning van beroepskwalificaties in de EU een essentieel, maar mondjesmaat en inconsistent gebruikt mechanisme is voor de uitoefening van een gereglementeerd beroep in een andere lidstaat.

Uit de tussenkomst van andere sprekers en tijdens het debat bleek duidelijk dat de materie zeer technisch is en gepaard gaat met vele administratieve obstakels. Er werd dan ook uitgebreid gepleit om de verschillende procedures beter op elkaar af te stemmen en bijkomende “red tape” te vermijden. De Benelux kan op dit vlak opnieuw een voorloper zijn indien we de nodige stappen zetten.

Het secretariaat-generaal van de Benelux Unie schetste alvast een aantal overwogen acties zoals bv. het opstellen van een lijst van prioritaire beroepen en sectoren en het versterken van de informatievoorziening die de leden van het Benelux parlement toejuichen. ​

Tijdens deze plenaire zitting werd ook de begroting 2025 voor het parlement goedgekeurd. Ook een aanbeveling over de “veiligheid in de havens” werd unaniem aangenomen.

13.12.2024 aanbeveling veiligheid havens.pdf

PDF 81 KB

 

 

Uitreiking van de van de Benelux Awards, Prijzen en Medailles

Op vrijdagavond 13 december 2024 werden in het Johan De Witthuis in Den Haag de Benelux Awards, Prijzen en Medailles uitgereikt.

Traditiegetrouw werd er aan het eind van het Nederlands voorzitterschap van het Benelux parlement gekozen om een aantal personen te bedanken voor hun uitzonderlijke bijdrage aan de maatschappij binnen onze regio.

De heer René van der Linden (NL), gewezen voorzitter van de Eerste Kamer der Staten Generaal en erevoorzitter van de parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, kreeg een Benelux award uit handen van Voorzitter Pim van Ballekom.

De Benelux Prijzen werden uitgereikt aan:

  • de heer Frits Van Oostrom (NL) historisch letterkundige en schrijver
  • Luxembourg Air Rescue (LUX) organisatie voor medische hulp per luchtverkeer aan personen in nood
  • de heer Michael Emmermann (B) vrijwilliger bij de overstromingen van 2021

De Benelux Medailles werden eveneens uitgereikt. De heer Filip D’havé, diplomatiek vertegenwoordiger van Vlaanderen in Nederland en de gewezen parlementsleden Wouter de Vriendt, Jef Van den Bergh en Willem Draps werden gehuldigd.

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Benelux Parlement

Het Benelux-parlement adviseert de regeringen van België, Nederland en Luxemburg over de grensoverschrijdende samenwerking. Het is ook de proeftuin om te komen tot meer Europese integratie. Het bestaat uit 49 leden van de verschillende parlementen en deelstaatparlementen. Het telt 21 Belgische, 21 Nederlandse en 7 Luxemburgse leden. Het voorzitterschap wordt afgewisseld tussen de verschillende delegaties. Momenteel is Fracine Closener (LUX) voorzitter. De plenumvergaderingen vinden meestal plaats in het land van het voorzitterschap, de commissievergaderingen in de Senaat in Brussel.